CDA Logo

CDA RUCPHEN

NIEUWSBERICHTEN

Mantelzorgcompliment als hart onder de riem

Wethouder Suzanne Breedveld-de Ruiter overhandigt Esther Verwijmeren het eerste mantelzorgcompliment. (Foto: Corine Roks)

SINT WILLEBRORD - In Sint Willebrord is maandag werd het eerste mantelzorgcompliment uitgereikt door wethouder Suzanne Breedveld-de Ruiter. Dit gebeurde bij de familie Verwijmeren in wijk De Gagelrijzen. Het compliment bestaat uit een pasje met daarop een tegoed van 75 euro, te besteden bij de lokale ondernemers.

Moeder Esther Verwijmeren neemt het compliment dankbaar in ontvangst. Dag en nacht heeft zij de zorg voor haar 15-jarige zoon die gediagnosticeerd is met ASS (Autisme Spectrum Stoornissen). Daarnaast heeft hij DCD (Developmental Coordination Disorder), een achterstand in de ontwikkeling van motorische vaardigheden en moeite met het coördineren van de bewegingen. “De zorg voor onze zoon gebeurt geheel automatisch, we zijn er als gezin ingegroeid. Ik werk wat dat betreft op de automatische piloot. Jordy kan geen moment alleen zijn, zelfs niet als de deurbel gaat. Onze dochter Melanie is mijn helpende hand, zij neemt routinematig een stukje van de zorg over”, geeft moeder een indruk van de mantelzorg. Moeder Ester geeft nog een voorbeeld: “Jordy is dol op Disneyland Parijs en de Efteling. Onze vakanties staan in het teken van deze pretparken. Zorgvuldig maken we de planning en laten niets aan het toeval over. De periode voorafgaand aan deze vakanties zijn intensief, we moeten Jordy goed voorbereiden, dit vanwege zijn ASS”.

Verwachtingspatroon

Jordy zit nu in het vierde leerjaar van het Breda College, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. “Met de taxibus wordt hij gehaald en gebracht en dat werkt prima. Hopelijk heeft hij straks uitzicht op een beschutte arbeidsplek. Je merkt wel dat je je verwachtingspatroon telkens moet bijschaven”, aldus Esther die de signalen ontdekte op driejarige leeftijd van haar zoontje. “Eigenlijk was het mijn moeder die ons erop wees dat zijn ontwikkeling wat achter bleef”.

Dik verdiend

Wethouder Suzanne Breedveld-de Ruiter, portefeuillehouder Jeugdzaken, benadrukt: “U bent de eerste aan wie de gemeente Rucphen een mantelzorgcompliment uitdeelt. Wij vinden het belangrijk om mantelzorgers te bedanken en hun een hart onder de riem te steken. Samen met uw dochter Melanie heeft U dit dik verdiend.”

Jeugdwet

Moeder Esther laat nog wel weten: “Ik loop nog wel tegen dingen aan en dan met name de Jeugdwet. Het loopt niet altijd even soepel. Ik zou graag mijn verhaal eens kwijt willen, want soms loop je over en een luisterend oor is dan erg belangrijk”.

Win-winsituatie

In totaal telt de gemeente Rucphen zo’n 700 mantelzorgers. 513 daarvan hebben aangegeven een compliment te waarderen. Zij ontvangen dit binnenkort. Marie Augustijn van Mantelzorgsteunpunt Rucphen is ook aanwezig bij de kick- off van deze attentie. Al een aantal jaren worden mantelzorgers door de gemeente Rucphen in het zonnetje gezet, maar het compliment is nieuw. “Een win-winsituatie. De mantelzorgers ontvangen een pasje met daarop een tegoed van € 75,00 te besteden bij lokale ondernemers. Zo krijgen ook zij een steuntje in de rug”, besluit de wethouder die bij haar afscheid de moeder toevertrouwt: “We maken binnenkort een afspraak om samen te praten. Dat is voor ons ook leerzaam. In theorie is het toch anders dan in de praktijk”.

Laatste Nieuws

CDA Rucphen

CDA Gemeente Rucphen
Achtmaalsebaan 17
4721 SM  SCHIJF
CONTACT
heartenvelopeusercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram