CDA Logo

CDA RUCPHEN

NIEUWSBERICHTEN

Staatssecretaris Mona Keijzer biedt lokale ondernemers luisterend oor

SPRUNDEL - Staatsecretaris van Economische zaken en Klimaat, Mona Keijzer, bracht donderdagmiddag een bezoekje aan ondernemerspaar Roelands uit Sprundel. In hun schoenenwinkel werd de christendemocraat gastvrij ontvangen. Keijzer wilde met haar bezoek de ondernemers een luisterend oor bieden. Aanwezig waren ook de voorzitter van de Ondernemers Vereniging Sprundel (OVS), Jac van Trijp, en Tosca Goorden uit Schijf die net als Keijzer op de CDA- verkiezingslijst staat. 

“Wat is het hier ruimtelijk,” is de eerste indruk die Keijzer van de gemeente Rucphen heeft. Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: “Hoe gaat het met jullie, ik zie dat jullie kwaliteitsproducten verkopen?”

Uitzondering

John Roelands van Van Meer Schoenen antwoordt: “Wij zijn blij dat we weer open zijn, mensen kunnen op afspraak bij ons winkelen. Met de verruiming, die volgende week van kracht gaat, mogen we meer mensen toelaten. Dat hebben we te danken aan onze winkeloppervlakte.” Van Trijp haakt hierop in met de vraag aan de staatsecretaris: “U ziet hoe ruimtelijk dit dorp van opzet is. Waarom heeft het kabinet in december geen uitzondering gemaakt voor dit soort dorpen en diens ondernemers. We begrijpen best dat zo’n rigoureuze maatregel in een stad als Amsterdam werkt, zeker met de beelden uit de Kalverstraat, maar Sprundel?”

Besmettingen

“Het aantal besmettingen lag in december enorm hoog, zo’n tien- tot twaalfduizend per dag. Nu tellen we vier- á vijfduizend besmettingen. Twee procent van de mensen die positief zijn getest komen in het ziekenhuis terecht. We hebben het aantal besmettingen kunnen terugbrengen door het beperken van ontmoetingen,” geeft Keijzer uitleg. De R- waarde geeft aan hoeveel andere mensen corona patiënten besmetten. “Als deze waarde onder de een uitkomt, wat nu het geval is, kunnen weer kleine stappen worden gezet. Uitvoeringsdiscussies zijn er altijd, kijk maar naar de sport waarbij nu de leeftijdsgrens van 27 wordt gehanteerd. We moeten grenzen trekken en besluiten nemen, helaas heeft dat voor sommige branches erg onvoordelig uitgepakt.”

Huurkosten

De huurcontracten bieden perspectief, volgens de straatsecretaris Economische zaken die de uitspraak van de rechtbank van 10 maart aanhaalt. “Waarbij de verhuurder een tegemoetkoming in de huurkosten aanreikt indien de ondernemer verplicht gesloten is. Hierdoor wordt de vergoeding TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) naar 100 % opgeschroefd. Ook gemeentes ontvangen extra geld om ondernemers tegemoet te komen in de huurkosten.

Tosca Goorden vraagt de staatssecretaris: “Hoe ziet de toekomst eruit?” Keijzer hierover: “Tijdens de persconferentie wordt vooral gesproken over de versoepeling van de horeca en het openstellen van de terrasjes. Maar ook de detailhandel krijgt meer ruimte als de ziekenhuisopnames ten gevolge van corona afnemen”.

Dat Goorden de staatsecretaris heeft uitgenodigd bij Van Meer Schoenen is niet toevallig. “Het zijn ondernemers die ondanks de beperkingen leuke activiteiten op touw zetten, zowel voor hun klanten als voor de gemeenschap. Helaas hebben zij hun 55-jarig jubileum in 2020 ook niet kunnen vieren.” Als Mona Keijzer afscheid neemt concludeert het ondernemerspaar: “Haar bezoek heeft ons goed gedaan. Heel fijn om ons verhaal te kunnen doen.”

“Keijzer, van Volendamse komaf, spreekt de taal van dit dorp,” besluiten de aanwezigen eensgezind.

Laatste Nieuws

CDA Rucphen

CDA Gemeente Rucphen
Achtmaalsebaan 17
4721 SM  SCHIJF
CONTACT
heartenvelopeusercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram